Tips om nachtzweten te verminderen

Transpireert u tijdens uw slaap? Iedereen verliest ’s nachts vocht, maar sommigen hebben hier overmatig last van. In deze gevallen wordt er gesproken over nachtzweten. Lees hier enkele tips hoe u nachtzweten kunt voorkomen of verminderen.

Uw lichaamstemperatuur reguleren

Ieder mens transpireert, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Als u transpireert, dan reguleert uw lichaam uw lichaamstemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een intensieve work-out: doordat u fanatiek sport, gaat u zweten. Dankzij het zweten, verliest u lichaamswarmte. Hierdoor heeft u het minder warm. Gaat u ’s avonds naar bed, dan daalt uw lichaamstemperatuur. Om deze daling mogelijk te maken, gaat u transpireren. Per nacht verliest u zo’n 0,5 tot 1 liter vocht.

Medische oorzaken

Sommige mensen verliezen per nacht meer dan 1 liter vocht: deze mensen zweten overmatig en hebben last van nachtzweten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder medische oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een griepje, een infectie of een bijwerking op een medicijn. Heeft u het vermoeden dat het overmatig transpireren hiermee te maken heeft, dan is het verstandig om bij uw huisarts langs te gaan.

Verminder nachtzweten met deze tips

Is de oorzaak echter niet medisch, dan kan de oorzaak gevonden worden in uw slaapkleding, de ventilatie van uw slaapkamer of de samenstelling van uw bed. Lees hieronder enkele tips voor het voorkomen of verminderen van nachtzweten:

  • Zorg dat u uw slaapkamer overdag lucht. Wanneer u ’s nachts zweet, dan gaat de luchtvochtigheid in de slaapkamer omhoog. Zorg dat deze vochtige lucht weg kan, bijvoorbeeld door overdag het raam op een kier te zetten.
  • Kies voor bedtextiel met een ademend karakter. Een zijde dekbed voelt bijvoorbeeld heerlijk koel aan en het voert de warmte goed af.
  • Let op de vulling van uw dekbed of matras. Donzen dekbedden zijn veelal te warm dankzij hun isolerende eigenschappen. Kamelenhaar is daarentegen een vulling met zeer ventilerende eigenschappen.
  • Draag nachtkleding van katoen. Katoen heeft in tegenstelling tot synthetische materialen een ademend karakter. 
  • Maak gebruik van onderlakens (Formesse Air), matrasbeschermers en extra kussenslopen. Hiermee vangt u zweet op en verlengt u de levensduur van uw matras of kussen.
  • Stel een matras op maat samen, zoals een matras met een toplaag van membraam. Dit materiaal creëert lucht tussen uw lichaam en het matras, zodat het vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Bezoek De Schipper Slapen & Meer

Wilt u meer tips om nachtzweten te voorkomen? Aarzel niet en breng vandaag nog een bezoek aan beddenspeciaalzaak De Schipper Slapen & Meer in Goes. Onze adviseurs beschikken over jarenlange ervaring in het aanmeten en het adviseren van een bed op maat. Hierbij kunnen wij u ook adviseren over eventuele slaapklachten, zoals nachtzweten en overmatig transpireren. Kom langs in onze showroom en laat u voorlichten over de vele oplossingen!