Cassenz dekbed eiderdons Monet

De meest exclusieve donssoort

Dit is een exclusief eiderdonzen dekbed. Gevuld met exclusieve Ijslandse eiderdons in combinatie met een superieure soepele tijk werkelijk een genot om onder te liggen.

Het dekbed is huisstofmijtvrij, goed ventilerend en wasbaar op 60 graden.

Het proces

Het dons dient de eidereend niet zozeer om zichzelf te beschermen, maar vooral om de nesten mee te isoleren. Door het nestje met dons af te werken, worden het vrouwtje en de eieren tegen de kou beschermd. Eiderdons klit bovendien sterk, waardoor het niet wegwaait.

Na een broedperiode van ongeveer 6 weken wordt het nest verlaten. De eenden gaan het water in en voor de eiderboeren is het moment aangebroken om het dons te rapen. Nadat het dons gewassen is, wordt het verdeeld onder de Europese donsateliers. Het gaat hierbij om ongeveer 3000 kilogram per jaar. Het volgende voorjaar keren de eidereenden terug naar de broedplek en herhaalt dit proces zich.

Het grootste voordeel van eiderdons is dat de haartjes van de donsjes wat vlakker liggen op het moment dat zij meer verwarmd worden. Dat zorgt ervoor dat een dekbed van eiderdons in de zomer minder warmte isoleert dan in de winter. Dit is niet het enigste voordeel.

De levensduur van eiderdons is langer dan van ”gewone” dons. Deze kan redelijkerwijs worden vastgesteld op zo’n 40 jaar. Natuurlijk moet u er dan wel op letten of de tijk ook goed blijft. Als dat niet het geval is, kunt u het dekbed opnieuw laten vervaardigen. Hierbij wordt het dons gereinigd, indien nodig aangevuld met nieuwe dons en in een nieuwe tijk gevat.

Eiderdons is de zachtste dons die er is. Dat komt omdat eiderdonsjes geen kiel hebben. Dons is zacht, maar eiderdons spant de kroon! Een genot om onder te slapen!

Vanaf € 2.050,-

Kenmerken

Comfort zomer, voor-/ najaar en winter uitvoering
Materiaal Eiderdons
Merk Cassenz
Categorie Dekbedden